9e1b9b0ecaae7f84517b02812bcde9ed

Sheqeri

Studimet tregojnë që shumica e fëmijëve marrin dyfishin e sheqerit që ju duhet
Investoni në veten tuaj duke ngrënë në mënyrë të shëndetshme.

Ku gjendet sheqeri?

Pijet
Pijet me gaz
content_cakes-pastries
Kekët dhe biskotat
dritheramecokollate1
Drithërat me çokollatë
Embelsira
Çokollatat dhe akulloret

Pasojat negative të sheqerit

Shumë sheqer është i dëmshëm për shëndetin tuaj pasi mund të çojë në grumbullimin e yndyrës (kolesteroli). Kjo yndyrë mund të shkaktojë shtim në peshë dhe sëmundje serioze si diabeti i tipit 2, sëmundje të zemrës dhe disa lloje kanceri. Sheqeri gjithashtu mund të çojë në prishje të dhëmbëve.

Probleme me peshën
ddc6e33bc137a9204d7324681cb3487d
Diabet të tipit 2
e2a6c2f54591169f542d16dcdf1222c1
Probleme me zemrën dhe enët e gjakut
ec1d9b7fd52f5f4577079e2ae9ca43f2

Sa sheqer ju nevojitet?

6 vjeç

5 kuba

7 deri në 10 vjeç

6kuba

+11 vjeç

7 kubaaaaa

Çfarë duhet të dini mbi:

Sheqerin e shtuar

shurup

Kur flasim për sheqer të shtuar nënkuptojmë sheqerin që i është hedhur ushqimit dhe pijeve për ta ëmbëlsuar atë. Mund të shtohet nga prodhuesi i ushqimit, nga një kuzhinier ose nga ju në shtëpi. Këtu nuk nënkuptojmë vetëm sheqerin që i hidhni çajit tuaj, por gjithashtu përfshijmë të gjithë ëmbëlsuesit si mjalti, shurupi, lëngu i frutave etj.

Bulmetin

KosNatyral

Nuk keni nevojë të shqetësoheni për sheqerin në qumështin e thjeshtë dhe në kosin natyral pasi ky nuk është sheqer i shtuar.

Frutat dhe perimet

vegetables-150x150.png

Ju nuk keni nevojë të shqetësoheni për sheqerin që kanë frutat dhe perimet sepse ato nuk kanë sheqer të shtuar. Frutat dhe perimet përmbajnë vitamina dhe minerale, si dhe janë një burim i madh fibrash.

© 2021 Shkollat Për Shëndetin. All Rights Reserved.

Na Ndiqni