Çfarë është treguesi i masës trupore

Treguesi i masës Trupore (BMI) llogaritet duke përdorur madhësitë e peshës dhe të gjatësisë. Për llogaritjen e tij në moshën fëminore përdoren kurbat e rritjes sipas OBSH-së.

BMI-ja ose “treguesi i masës trupore” i kategorizon fëmijët sipas nën-peshës, peshës normale, mbipeshës, ose obezitetit (dhjamosjes), bazuar në gjatësinë dhe peshën përkatëse të fëmijëve.  

Body mass index poster. Boy silhouettes with obese, normal and slim fit. BMI ranges from overweight to underweight female person. Children with different weight and fat level vector illustration
1593007767_3840

Grafiku shpjegon lidhjen e indeksit të masës trupore me anë të pashës dhe gjatësisë.

Llogarisni kujt zone i përkisni duke bërë pikprerjen e gjatësisë me peshën tuaj.

 • Me rritjen e gjatësisë dhe me një peshë të vogël fëmijët konsiderohen nënpeshë (pjesa e grafikut me ngjyrë të bardhë)
 • Me rritjen e gjatësisë dhe me rritjen e peshës në mënyrë proporcionale fëmijët konsiderohen me peshë normale (pjesa e grafikut ngjyre jeshile dhe blu)
 • Me rritjen e gjatësisë dhe me shtimi shumë të lartë të peshës fëmijët konsiderohen ekstrem obezë (pjesa e grafikut ngjyrë e verdhë dhe e kuqe)

Strategjitë që ju ndihmojnë të mbani një peshë të shëndetëshme

Ushqyerja

 • Bazoni vaktet e ushqyerjes ne drithra si patate, bukë, oriz, dhe makarona dhe kurdoherë e mndur zgjidhni grurin integral
 • Hani ushqime të pasura me fibra si- grur, legume (bizele, fasule, thjerrza, mashurka, etj) fara, fruta dhe perime si dhe bukë me grur integral
 • Hani të paktën 5 porcione në ditë fruta dhe perine në vend të ushqimeve të pasura në yndyrë dhe kalori
 • Përdorni një diet me pak yndrna dhe kalorit
 • Hani sa më pak e mundur nga
 • Ushqime të fërguara
 • Pije të gazuara, pije me sheqer
 • Hani mëngjes
 • Kontrolloni madhësinë e porcionit të vakteve dhe vakteve zemër dhe sa herë në ditë ju hani
 • Për të rriturit paksoni në minimum kaloritë që merrni nga pirja e alkolit

Aktiviteti Fizik

 • Bëni pjesë të jetës tuaj të përditëshme aktivitete të këndëshme si psh ecje, biçklete, not, aerobi, punë në kopështari.
 • Paksoni në minimum aktivitetet sedentare si qëndrimi ulur për një kohë të gjatë duke parë televizor, ose para një kompjuteri.
 • Bëni aktivitetin fizik pjesë të punës dhe rutinës tuaj të përditëshne- psh ngjisni shkallët në vend të ashensorit, bëni një shëtitje pas ngrënies së drekës, shëtisni një kafshë shtëpijake mbas dite, etj.
v4-460px-Calculate-BMI-for-Children-Step-2-Version-3
v4-460px-Calculate-BMI-for-Children-Step-3-Version-3

© 2021 Shkollat Për Shëndetin. All Rights Reserved.

Na Ndiqni